Skirtinguose regionuose augančios kavos skirtumai

Skirtingi regionai – skirtingi jiems būdingi kavos skoniai

Kai žmonės pirmą kartą susipažįsta su kava, jiems tai atrodo rudas ir kartus gėrimas. Tačiau kavos gurmanams pavyksta pagaminti nuostabią kavą ir ragauti vanilės, mėlynių ar juodųjų serbentų poskonius joje, kurie ištiesų glūdi pačioje kavos pupelėje. Kodėl taip yra? Paprasčiausias paaiškinimas- kavos pupelė, auganti skirtinguose regionuose savyje slepia skirtingas poskonių charakteristikas.

Kavos pupelės yra auginamos šiuose žemynuose: Centrinė, Pietų Amerika, Afrika, Pietryčių Azija, Salos. Plačiau apibūdinant: Centrinės Amerikos kava turi kaip tik reikiamą rūgštumo kiekį subalansuoti medaus, karamelės, pieniško šokolado ir skrudintų riešutų poskonius, joje glūdi truputis saldumo, tačiau rugštumas šio regiono kavas nublankina ir jos tampa nuobodžiomis; Pietų Amerikoje auginama kava turi saldžius ir balansuotus skonius, Afrikos kava yra apibūdinama šviesiais, lengvais vaisių  ir gėlių poskoniais, o Azijos kava yra žinoma kaip žemės, aitrumo ir medžio skonius dovanojanti kava. Ieškodami detalesnių, subtilesnių kavos poskonių išaiškinimo, rekomenduojame analizuoti individualiai kavos augintoją šalį, netgi jos dalis, kur auginami kavamedžiai. ,,Boutique Coffee” klubo komanda pasileidžia į jų paieškas!

Centrinė Amerika

Kavos plantacijos Centrinėje Amerikoje driekiasi kalnuose nuo Meksikos iki Panamos. Skirtingas plantacijų aukštis virš pasirinkto horizontalaus paviršiaus, nuo jūros lygio iki aukštumų, suteikia šio regiono kavai labai įdomių poskonių. Bet visi sutinka, kad šio regiono kavos yra “kiekvieno” kava – nieko įspūdingo.

Meksika: Oaxaca Pluma arba Alta Pluma pupelės yra lengvo (‘light bodied’) skonio su pieniško šokolado poskoniais, turinčios išskirtinę savybę išlaikyti šiuos poskonius nepakitusius skrudinant pupeles ilgai (‘dark roast’).

Gvatemala:

  • Antigua: Tai aitri, dūmo poskonį turinti kava. Tinkanti tamsiam skrudinimui. Šios šalies kavos pupelės yra sodresnės (‘heavier bodied’) palyginus su kitomis centrinio regiono kavos pupelėmis.
  • Huehuetenango: švelnaus, minkšto, sviestiško (‘buttery’) skonio, glūdi malonūs gėlių poskoniai.

Kosta Rika- Terrazu: Išraiškingi ir rūgščiai saldūs, riešutų poskoniai. Šios šalies kavos pupelės yra sodresnės (‘heavier bodied’) palyginus su kitomis centrinio regiono kavos pupelėmis.

Panamos kavos pupelės pelniusios nepriekaištingą reputaciją  tarp kavos profesionalų, tačiau nėra plačiai žinomos įprastam vartotojui.

Nikaragva: Švelnesnio rūgštingumo lyginant su kitomis centrinio regiono kavomis. Nikaragva Burbono kavos pupelės dažniausia atskleidžia vidutinius skonius, tokius kaip kriaušės ar vanilės, paskrudinus jas išryškėja apskrudusios pyrago plutos arba šokolado poskoniai.

Salvadoras: Šio regiono kava yra labai panaši į Nikaragvoje auginamą kavą. Dalis Salvadoro natūraliai apdorotų (‘pulped natural’) kavos pupelių yra naudojamos espreso mišiniams.

Taigi, Centrinės Amerikos kavos pupelės, naudojamos Boutique Coffee Fika kavos pupelių mišiniuose prisideda tik prie kavos ‘kūno’- sodrumo ir švelnaus ‘minkšto’ vaisių poskonio.

Pietų Amerika

Brazilija yra didžiausia kavos pupeles auginanti ir apdirbanti tauta pasaulyje, sukurianti apie 25% visos pasaulio produkcijos. Dauguma kavos fermų Brazilijoje yra mažesnės nei 10 hektarų, kuriuos sudaro 71%. Vos 4% fermų yra didesnės nei 50 hektarų. 8% Brazilijos kavos sudaro Arabika.

Brazilijoje auginta kava yra vidutinio tamsumo, jos aromatas kompleksiškas, rūgštumas švelniai vyšninis, o skonis palyginti aštrus, jaučiamas pieniško šokolado saldumas. Boutique Coffee Fika kavos pupelės yra iš Minas Gerais Brazilijos regiono.

Lotynų Amerikos kavos pupelės mišiniuose yra naudojamos, kad būtų išlaikomas skonio vientisumas – nekintamumas iš metų į metus.

Kolumbija: Vidutinio sodrumo (‘medium bodied’) bei vidutinio rūgštumo kavos, yra užauginama šiame regione labai aukštos kokybės kavos pupelių. Kolumbietiška kava turi karamelės saldumo ir jos skonis stipresnis nei brazilietiškos. Dažniausiai tai yra klasikinės kavos, tačiau galima atrasti ir jose glūdinčių neatrastų poskonių.

Peru: Tai labai aukštai augantys kavos medžiai. Jeigu tai blogos kokybės kava- tuomet ji yra labai rūgšti, jeigu aukštos kokybės- tuomet skrudinant per rūgštumą prasiskverbia kavos sodrumas, saldumas ir tirštos karamelės poskonis.

Bolivija: Tai naujas regionas. Tai vidutinio sodrumo, labai panašios į Kolumbijoje užauginamas kavas.

Pietų Afrika/Arabija

Etiopija – tai kavos atradimo šalis! Kavoje iš Etiopijos, panašiai kaip havajietiškoje, galima pajusti cinamoną, ji turi kakavos aromato.

  • Harar: žinomas kavos regionas pagal kavoje glūdinčius mėlynių poskonius. Taip pat tikėtini abrikosų, šokolado, odos, vyno daryklos aromatai.
  • Yrgacheffe: šioms kavoms būdingas gelių aromatas, kuris papildomas citrusiniais, žalios arbatos kvapais. Jeigu tai aukštos kokybės kavos pupelės, ragaujant jas jaučiamas subalansuotas saldumas ir vaisių poskoniai.

Boutique Coffee Fika kavos pupelių mišinyje naudojamos pupelės iš Djimmah Pietvakarių Etiopijos regiono suteikia kavai vaisių rūgštumą ir papildo skonį sodrumu.

Kenija: šio regiono kava rinkoje yra apibūdinamos pagal aromatą. Kokybiškos Kenijos kavos puodelyje atrasite citrusinius, juodųjų serbentų kvapus, kuriuos keičia prieskonių aštrumas, saldumas, vyno daryklos aromatas.

Tanzanija, Ruanda ir Zimbabvė: tai kavos pupelės, kurių charakteristika yra labai panaši į Kenijoje augančių pupelių, tik juntamas mažesnis rūgštingumas ir vaisių, poskoniai. Labai dažnai yra jaučiami kedro riešutų poskonis.

Jemenas: šioje valstybėje auganti kokybiška kava turi panašias charakteristikas į Harar regione auginamos kavos. Kokybiškiausios kavos pupelės turi svaigulingus kompleksiškus poskonius ir turi panašų poveikį kaip brandintas vynas ar brendis.

Burundi arba Uganda: Mažo rūgštingumo, sodresnės kavos su vanilės ir šokolado poskoniais. Gerų metų derliaus kavos pupelės gali būti įspūdingo skonio ‘super-javas’, tačiau kavos pupelių kokybė šiame regione nevienoda.

Salos

Jamaika, ‘Blue Mountain’: tai melanholiška, mažai rūgšti, šilko konsistencijos, saldi kava. Tai populiariausia šioje saloje užauginama kavos rūšis.

Havajai, Kona: vidutinio sodrumo, giliai aromatinga, vaisių ir vanilės poskonius turinti, saldi, sviestiškos (‘buterry finish’) tirštos konsistencijos kava.

Puerto Rikas, Haiti, Kuba ir Santa Domingo: kokybiška šio regiono kava yra saldi, dūmo skonio, turinti durpės, melasos poskonius. Labai dažnai naudojamos Itališkuose espreso kavos pupelių mišiniuose.

Šv. Elenos sala ir Galapagos: tai gėlių poskonius turinčios kavos, kurių rūšys  varijuoja nuo papaveldėtų Etiopijos Yrgacheffe iki plautų Sidamos kavos pupelių.

Australija: šis regionas prisijungė po ilgos pertraukos prie kavos augintojų bendruomenės visiškai neseniai, tad tikslios charakteristikos apie šio regiono kavas dar nėra pateikiama.

Indonezija

Java: Tai pirmasis kavos regionas, kuris yra kontroliuojams Europos. Šios salos pavadinimas yra visuomet siejamas su kava (‘java’). Aukštos kokybės Java yra mažai rūgščios, labai sodrios kavos puodelis. Brandinta (‘Aged (old brown)’) Java turi ryškų, intensyvų deginto medžio poskonį, ypatingai sodri ir visiškai nerūgšti.

Sumatra

  • Mandheling: Saulėje džiovintos šio regiono kavos pupelės turi tokias charakteristikas- sodraus, mažo rūgštingumo, saldi kava su žemės ir grybienos poskoniais. Ypač gilūs kakavos ir melasos poskoniai atsiveria šio regiono kavos pupeles paskrudinus tamsiai (‘dark roast’).
  • Kitos valstybės: Nuo Gayoland iki Aceh yra paplitęs drėgnasis ir pusiau drėgnas kavos pupelių apdirbimo metodai, kurie suteikia kavos pupelėms daugiau rūgštumo ir mažiau ryškių poskonių. Kokybiška šio regiono kava yra saldi ir slyviška, o blogesnio derliaus kavos pupelės yra sausos ir aitriai aštrios.

Sulawesi Toraja (buvę Celebes Kalossi): populiarus pusiau drėgnas kavos pupelių apdirbimo metodas, išgaunama klasikinio kavos puodelio kava, su daugiau egzotinio prieskonio ir tamaus vaisiaus poskoniais. Paskrudinus šios regiono kavos pupeles, atsiveria šokolado poskonis.

Papua Naujoji Gvinėja: tai ryškesnio vaisių poskonio kava, kuri yra mažiau sodresnė nei Sulawesis kava. Blogo derliaus kavos pupelėse jaučiasi burokėlių sultinio poskonis, o kokybiškose pupelėse vyrauja malonūs egzotiški poskoniai.

Bali: Japonai šio regiono kavos pupeles apdovanoję prizais už jų nepriekaištingą apdorojimą ir permatomas smaragdines pupeles, žinoma labai brangias.

Mūsų Fika kavos pupelių mišinyje naudojama Robusta, atkeliavo iš Indijos, kuri buvo auginama pavėsyje (dauguma Robustos kavamedžių Indijoje yra sodinami tarp kitų augalų: Kardamono, Pipirmedžio, Gvazdikelių). Tai pirmasis regionas už Arabija ribų kultivuojantis kavos pupeles. Indijoje kava yra apdorojama pagal aukštus standartus, tad daugumoje šio regiono kavos pupelių yra juntami aštrūs, prieskoningi ir tropiniai vaisių poskoniai. Robusta pupelės, augusios Indijoje, yra intensyvaus skonio, mažai rūgščios, jaučiamas medžio poskonis, tai suteikia kavai ‘body’- sodrumą bei ilgai išliekantį poskonį (Finish), kas leidžia kavos skoniui išryškėti espreso maišant su pienu. Taigi, skirtingi regionai lemia tai, jog kavos gurmanams pavyksta pagaminti nuostabią kavą ir ragauti vanilės, mėlynių ar juodųjų serbentų poskonius joje.

Ypatingos Kavos Klubas

Čia galite rasti įdomios  informacijos apie kavą, tvarumą, žiedinę ekonomiką, jų svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime, įsigyti aukštos kokybės kavos produktus, sekti edukacinius – degustacinius gyvuosius ir nuotoliniu būdų organizuojamus renginius.

NUORODOS

NAUJAUSI ĮRAŠAI

kontaktai

© 2023 Ypatingos Kavos Klubas