Kavos pupelių klasifikacija, pagal apdirbimo būdą

KAVOS PUPELIŲ KLASIFIKACIJA PAGAL JŲ APDOROJIMO BŪDUS: PLAUTOS, NEPLAUTOS BEI PUSIAU PLAUTOS KAVOS PUPELĖS

Dauguma žmonių kiekvieno ryto rutina yra tiesiog pasidaryti kavos, kurią jie nusipirko artimiausioje parduotuvėje ir taip įgauti žvalumo laukientiems dienos darbams, per daug nesigilinant į tai, ką ištikrųjų geria. Tačiau skyrus šiek tiek daugiau dėmesio supratimui apie kavą įgauti, galima rasti labai įdomios informacijos, kokį vis dėlto kelią kava nukeliauja, kol tampa jūsų rytinės rutinos dalimi.

Iš daugybės kavos paruošimo būdų yra išskiriami du pagrindiniai: plauta ir neplauta kava. Abu šie metodai turi savų pranašumų ir trūkumų bei išskirtinių savybių. kurios būtent ir sukuria kiekvieno skirtingo kavos puodelio unikalumą.

Skirtumas tarp plautos ir neplautos kavos

Visų pirma, labai pravartu žinoti kas yra kavos pupelės ir kaip jos yra paruošiamos. Nebūtina praleisti valandų valandas, kad suprastumėte kodėl viena kava skiriasi nuo kitos, todėl būtent šiame straipnyje mes, Ypatingos kavos klubo komanda, stengsimės iš savo patirties glaustai pateikti informaciją Jūsų bendrąjam supratimui apie kavos įvairovę pagilinti.

Skirtingai nei mano dauguma, kava yra vaisius, o ne pupelė. Kavos uoga yra dažniausiai geltonas arba raudonas vaisius, kurių viduje yra dvi sėklos, padengtos minkštu sluoskniu, dar vadinamu „pergamentu”. Vienas iš pirmųjų žingsnių kavos paruošimo procese – atskirti pupeles nuo uogos, neprarandant joje esančio aromato.

Plauta kava

Apdorojimo būdas , kurio metu paruošiama plauta kava neretai yra pavadinamas drėgnuoju būdu. Šio proceso metu, kavos uoga yra susmulkinama, tuo pačiu pašalinant išorinį jos sluoksnį. Vėliau pupelė su ją gaubiančia gleivine patalpinama į vandenį mažiausiai dviems paroms. Tokiu būdu kavos pupelė yra nuplaunama, o po viso to belieka pašalinti gleivinę, kuri jau būna pradėjusi skleisti aromatą.

Plautos kavos paruošimas reikalauja itin daug darbo bei įgūdžių, norint pasiekti aukščiausio lygio rezultatą. Šis kavos paruošimo metodas išgauna pranašiausią kokybę (angl. superior) tarp visų kitų paruošimo būdų. Būtent toks yra vieno iš Ypatingos kavos klubo el. parduotuvėje siūlomų produktų pavadinimas. Daugiau informacijos apie mūsų sukurtą Fika Superior kavą galite rasti čia.

Žvelgiant į istoriją tai yra pakankamai naujas kavos paruošimos būdas, kurio metu gaunamos sodraus skonio pupelės. Jeigu mėgstate šiek tiek rugštesnę kava – plauta kava kaip tik Jums.

Neplauta kava

Neplautos kavos paruošimas yra dažnai įvardijamas kaip tiesiog „natūralus kavos paruošimo procesas” arba sausasis būdas. Tai yra seniausas, jau šimtmečius skaičiuojantis kavos paruošimo metodas, kurio metu kavos uogos iš pradžių yra nuplaunamos, o tik tada paliekamos saulėje išdžiūti. Tik tada, kai uogos yra visiškai sausos, žalioji sėkla yra pašalinama iš uogos.

Šis būdas nereikalauja tokios ypatingos priežiūros kaip plautai kavai ir yra lengviau parengiamas, todėl yra plačiai paplitęs visame pasaulyje.

Pusiau plauta kava

Pusiau plauta kava – tai tarsi plautos ir neplautos kavos paruošimo metodų miksas: iš pradžių išoriniai sluoksniai yra pašalinami, paliekamas tik uogos minkštimas, kuris yra išdžiovinamas po saulės spinduliais. Toliau seka plautos kavos dalis – pupelė paliekama vandenyje išbrinkti.

Apibendrinant - visi trys kavos paruošimo būdai susiveda į vieną išvadą – viskas priklauso nuo Jūsų skonio. Skirtingas plautos ir neplautos kavos pateikimas vis dėlto turi vieną bendrą dalyką, ir tai nėra kavos pupelės: abu šie metodai sukurs unikalią ir nuostabią kavos gėrimo patirtį. Jeigu vis dar esate savo skonio paieškose – išbandykite visus tris, tai padės jums apsispręsti.

Ypatingos Kavos Klubas

Čia galite rasti įdomios  informacijos apie kavą, tvarumą, žiedinę ekonomiką, jų svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime, įsigyti aukštos kokybės kavos produktus, sekti edukacinius – degustacinius gyvuosius ir nuotoliniu būdų organizuojamus renginius.

NUORODOS

NAUJAUSI ĮRAŠAI

kontaktai

© 2023 Ypatingos Kavos Klubas