15 įdomybių apie kavą!

15 įdomybių apie populiarusią pasaulio gėrimą!

 

  1. 1903 m. pagaminta pirmoji kava be kofeino!
  2. Kava yra labai kaprizingas ir lakus produktas, ir bet kokia sąveika su deguonimi greitai mažina jos aromatą bei eterinių aliejų kiekius, o sąveika su aplinkos oru smarkiai keičia jos skonį, aromatą ir stiprumą.
  3. Mažas žiupsnelis druskos, įbertas prieš verdant kavą, sustiprins jos aromatą ir pagerins skonį!
  4. Pačios brangiausios kavų rūšys visame pasaulyje (Kopi Luwak ir Juodojo dramblio kavos) – Elitinių rūšių kavos pupelės apdirbamos labai neįprastoje vietoje – gyvūnų virškinimo trakte. Kilogramas tokių kavos pupelių kainuoja daugiau nei 1000 dolerių.
  5. 1690 m. olandų pirkliai arabų uoste Mokka pagrobė kavamedžių sodinukų. Iš jų atsirado kavos plantacijos Ceilone (dabar Šri Lanka) ir Javos saloje.

 

  1. Pasaulyje yra parduodama plautos ir neplautos kavos pupelės: gana brangi plauta Arabika bei neplauta, o tiesiog džiovinta. Taip pat ir Robusta! Boutique CoffeeFika Kavoje yra naudojamos neplautos Arabika bei Robusta pupelės.
  2. Mūsų kraštuose žmonių skonio percepcija ir gamta iškrečia pokštą dukart per metus. Vasarą žmonės toleruoja ir nori tamsios kavos, mažiau rūgšties, daugiau kartumo – kava skrudinama stipriau. O žiemą – išraiškingesnio skonio ir rūgštelės, kuri natūraliai išsaugoma, kai kava skrudinama trumpiau ir šviesiau!
  3. Kavos skonis priklauso ir nuo vandens kietumo. Minkštesnis vanduo- kava gardesnė!
  4. Kavos aromatas vienas pats turi tiesiogiai stimuliuojantį poveikį smegenims. Taigi, pirmiausia prieš pradėdami mėgautis kavos puodeliu- giliai įkvėpkite! Mat kavos aromatas turi atmintį skatinančių galių ir žadina praėjusio momento asociaciją su esame situacija.
  5. Geriant užpiltinę kavą nereikėtų jos palikti kokiam pusvalandžiui, nes tada ji taps kartesnė.
  6. Žodis ‘kava’ yra kilęs iš arabiško ‘kachva’, kuris reiškia ‘kavos medis’.
  7. Kava – iš kavos pupelių gaminamas gėrimas, turintis kofeino. Kava kilusi iš Afrikos, Kafos regiono Etiopijoje, nuo kurio vardo galėjo kilti ir pats žodis „kava“. Čia natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis. Ją po pasaulį išplatino arabai.
  8. Nuo skrudinimo priklauso kavos rūgštingumas, švelnumas, sodrumas ir prieskonis. Iš skrudinamų kavos pupelių išsiskiria dujos, aromatiniai aliejai, skrunda cukrus. Skrudinamų kavos pupelių rūgštingumas mažėja. Tačiau jų negalima perskrudinti, mat tada nukenčia aromatas.
  9. Kovo 19-oji yra paskelbta kavos kliento diena.
  10. Tamsiai skrudinta kava padeda atsikratyti didelio antsvorio, taip pat turi daug cheminių medžiagų, kurios padeda užkirsti kelią skrandžio rūgštingumui didėti.

Ypatingos Kavos Klubas

Čia galite rasti įdomios  informacijos apie kavą, tvarumą, žiedinę ekonomiką, jų svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime, įsigyti aukštos kokybės kavos produktus, sekti edukacinius – degustacinius gyvuosius ir nuotoliniu būdų organizuojamus renginius.

NUORODOS

NAUJAUSI ĮRAŠAI

kontaktai

© 2023 Ypatingos Kavos Klubas